Hvordan starter man et firma?

Jeg har lavet en liste over ting, du bør overveje før du starter firma og en praktisk gennemgang af, nogle af de skridt, du bør gennemgå før du starter dit eget firma. Listen er ikke udtømmende, så du kan ikke bruge den som en tjekliste til, at du får gjort alt. Men jeg har fået samlet et par guldkorn heri, som jeg tror, du vil kunne bruge.

Prøv din idé af

Snak med så mange som muligt om din idé. Spørg venner og bekendte, om de ville benytte dit produkt eller din service. Forklar dem dine tanker om projektet, og spørg dem efter, hvad de kunne tænke sig af muligheder med dit produkt/service. Det er en god måde at få gratis sparring på din idé. For når du fortæller andre om din idé, bliver du tvunget til at forklare tingene i detaljer, og det gør, at du selv kommer til at tænke lidt mere grundigt over de detaljer. Samtidig kan det være med til at få øjnene op for ting ved din idé, som du måske ikke selv havde indset. Og sidst men ikke mindst er de fleste mennesker også vilde med at komme med idéer, så måske kan du få udbygget eller justeret din oprindelige idé.

Men risikerer jeg så ikke, at min idé bliver stjålet? Jo, teoretisk set gør du. Men praktisk set, så er sandsynligheden ikke særligt stor for, at de bekendte, du fortæller om idé, smider alt hvad de ellers har i hænderne, for at føre din idé ud i livet. De har hverken det kendskab til idé, den viden du allerede har opbygget eller den passion du har for at virkeliggøre din idé. Det kan selvfølgelig være, at din idé er helt unik og forholdsvist nem at føre ud i livet, og så skal du måske holde kortene lidt tættere ind til kroppen. Men i langt de fleste tilfælde, opvejer de positive inputs du får fra at tale med andre om idéen langt risikoen for at nogen stjæler din idé. Og desuden må du jo regne med, at så snart du begynder at sælge din vare eller service, så er der samme mulighed for at nogen snupper din idé.

Tal med din kæreste/kone/familie

Det kræver en del arbejde at starte et firma op, hvilket let går ud over fritid og tid med familie og venner. Tal med din kæreste/kone/familie og vær sikker på, at de er indforstået med, at det vil kræve en ekstra indsats fra dig at starte dit firma op, så det betyder, at du har lidt mindre tid til dem. Det er vigtigt, at dine nærmeste støtter dig. Det er ikke sjovt at kæmpe med problemer på hjemmefronten, når du skal være klar til at håndterer problemer med din virksomhed samtidig.

Aftal evt. en tidshorisont for hvor lang tid, du skal give den en ekstra skalle i firmaet. Det kan være svært at vide på forhånd hvor lang tid det skal være. Men det er samtidig godt for dig at have nogle mål for hvornår du i værste fald er nødt til at kaste håndklædet i ringen, hvis du ikke får den forventede succes. Det er sværere at se, når først du står midt i det, hvis ikke du har sat nogle mål op for det fra starten. Og selvom mange selvstændige har noget der minder mere om et 24-timer-om-dagen-job snarere end et 37-timer-om-ugen-job, så er det fornuftigt at prøve at klemme noget tid ind i din travle hverdag til både familie, venner og til afslapning.

Lyt til andre

Amino

Amino

Det er rigtigt godt, hvis du kan finde nogen, der er ved at starte virksomhed, eller som har gjort det før, som du kan sparre med. Der er masser af tanker og udfordringer, man står med som selvstændig, som kan være svære for folk, der ikke selv har prøvet det, at forstå. Hvis ikke du kender nogen, kan du forsøge dig med en netværksgruppe, eller lignende i dit område. Under alle omstændigheder, kan jeg anbefale dig at få en profil på Amino.dk der er et stort community for selvstændige og iværksættere. Der er altid nogen, der kan hjælpe dig med dine spørgsmål. Og hvis du samtidig opfører dig pænt derinde og begynder at hjælpe andre ved at svare på de spørgsmål de kommer med derinde, kan det ligefrem blive til noget positivt for dit firma også.

Og find nogen, der kan være til inspiration for dig. Der findes masser af spændende iværksættere i Danmark, du kan lytte til. Et godt sted at starte er hos Martin Thorborg. Hvis ikke du kender ham, har han bl. a. været med til at starte førnævnte Amino.dk, SpamFighter og Jubii. Han har rigtigt mange gode guldkorn, og nogle skarpe meninger. Og selvom du ikke skulle være enig i alt hvad han siger, så kan du garanteret lære en helt masser af hans podcast.

Få professionel rådgivning

Der findes erhvervscentre og væksthuse i alle kommuner/regioner i Danmark, hvor du kan få rådgivning omkring opstart og vækst, og i nogle tilfælde også økonomisk støtte til dine projekter. Tag kontakt til Væksthuset i din region og hør, hvordan de kan hjælpe dig. De har masser af erfaringer fra andre iværksættere, og kan hjælpe dig med nogle konkrete udfordringer, du står i. Der findes også programmer, hvor du kan få tilskud til rådgivning fra fx revisor, advokat eller reklamebureau.

Få dig en hjemmeside

Du skal have en hjemmeside til dit firma… Jo, du skal så! Uanset om du synes, der ikke er noget at hente for din type virksomhed på nettet, så tager du fejl. Jeg kan ikke komme i tanke om en eneste branche, hvor det ikke er en kæmpe fordel at have en god hjemmeside. Kom med dit forslag i kommentarerne, hvis du mener, du ikke har brug for en, så skal jeg nok komme med idéer til, hvordan du kan bruge en hjemmeside til at øge dit salg.

Du behøver ikke meget teknisk begavet for selv at stå for din hjemmeside. Der findes masser af systemer, der gør, at du forholdsvist nemt og for få penge kan få en god hjemmeside sat op. Og selvom du sagtens kan betale andre for at gøre det, er det en stor fordel, hvis du i det mindste selv kan stå for opdateringer og tilføjelse af indhold. Så hvis du er helt på bar bund i forhold til hjemmesider, så tag at komme igang med at lære om dem. Du behøver ikke blive programmør eller supernørd. Men jeg lover dig, at hvert et minut du bruger på at sætte dig ind i nogle af de grundlæggende funktioner om hjemmesider og markedsføring på nettet er rigtigt godt givet ud.

Her er nogle begreber, du bør lære at kende hurtigt, hvis ikke du allerede gør, og nogle links til, hvor du kan lære mere:

CMS (Content Management System) – et CMS er et system, der er lavet med en “skal” der er sat op, hvor du så via systemet kan fylde indhold i. Et eksempel på et CMS er WordPress, der oprindeligt er lavet til blogs, men som er meget versatilt og kan bruges til alt fra personlige blogs til store komplekse hjemmesider og sågar webshops (selvom der findes webshop-løsninger, der er lidt lettere at gå til, men det er vist en anden historie). WordPress er det system, jeg har brugt til denne blog, og til de fleste af de virksomheder, jeg har været involveret i. Der findes masser af andre CMS-systemer. Nogle er bedre til én ting og andre til noget andet.

SEO-LEX

SEO-LEX

Søgemaskineoptimering (SEO) – søgemaskineoptimering handler om at gøre din side så attraktiv for Google som muligt, ikke ved at snyde, men ved at gøre din hjemmeside så relevant som muligt for Googles brugere. Thomas Rosenstand, der har virksomheden Concept Interest, er blandt de bedste her-til-lands (omend han bor i USA), og han har en blog, som du bør følge med på! Tag også at tjekke SEO-LEX ud, det er Thomas’ e-bog om søgemaskineoptimering, og den er sprængfyldt med vigtig info.

 

Thorborgs Talkshow

Thorborgs Talkshow

Blogging – er på sin vis en del af SEO, men det er virkelig et godt værktøj, hvis det bruges rigtigt, så her får du lige et link The Sales Lion. En blog om… ja, blogging. Han er meget inspirerende. Og så er han i øvrigt selv startet for få år siden uden kendskab til hverken computere eller markedsføring på internettet og har prøvet alle tingene selv.

Dette er blot et udpluk. Jeg lover dig, at hvis du graver dig lidt ned i disse og i Martin Thorborgs podcast så får du lynhurtigt kendskab til endnu flere.

Der er i øvrigt ikke noget i vejen for, at du kan begynde at arbejde med din hjemmeside før dit firma går i luften.

Få styr på regnskabet

Der er bogføringspligt i Danmark. Det betyder at alle virksomheder skal føre regnskab over indtægter og udgifter, efter nogle bestemt principper. Du kan vælge selv at stå for bogføringen, hvis du har mod på det. De grundlæggende ting i det, er ikke håbløst svære, men tag at få lidt indsigt i det, før du kaster dig ud i det.

Et godt sted at starte er på Anette Sands blog. Hun svarer også gerne på spørgsmål derinde. Og så har hun desuden Regnskabsskolen, du måske burde kigge på.

Fordelen ved selv at lave din bogføring er, at du er meget inde i din virksomheds tal, og at du hurtigt kan se, hvordan står til med økonomien i firmaet. Men hvis du bruger for lang tid på det, var det måske i virkeligheden bedre, at outsource din bogføring, så du kan bruge din tid bedre. Kig fx her for at få et tilbud fra en bogholder.

Registrer dit firma

Når du starter, skal dit firma registreres hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Du kan registrere enkeltmandsvirksomhed her.

Eller du kan registrere ApS. eller A/S her.

Om du skal vælge den ene eller anden virksomhedstype eller den anden, er baseret på en del ting. Det kan du læse om i mit indlæg Hvilken virksomhedsform, skal jeg vælge?

Kom igang med at starte firma

Så nu er det bare at gå igang med at starte dit firma, og lade verden nyde godt af den fantastiske palette af tilbud, din virksomhed har.

Har du spørgsmål, så brug kommentarfeltet herunder.


Kasper Rahbek

Serieiværksætter, der brænder for alt hvad der er nyt og spændende. Jeg elsker at tale om iværksætteri, online markedsføring, sociale medier, apps og teknologi. Derudover er jeg far, ægtefælle, (meget) glad for mad, altid positiv og klar på nye udfordringer.

2 Kommentarer

Rasmus Andersen - Ejendomsmægler København · 29. oktober 2014 kl. 21:57

Super god artikel. Du kommer godt rundt omkring alt til opstart.
God henvis til Martin Thorborgs podcasts. Thanks 🙂

    Kasper Rahbek · 30. oktober 2014 kl. 12:33

    Tak, Rasmus. Jeg er glad for at du kunne bruge den 🙂 Og Martin Thorborg er helt klart værd at følge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *