ApS. eller anpartsselskab er en virksomhedsform, du kan vælge, når du skal starte et firma. Du kan starte et ApS. uanset, om du er alene om det eller I er flere personer eller virksomheder, der skal eje anpartsselskabet. Der er begrænset hæftelse, krav om indskud på minimum 80.000 kr. og der skal være en direktion i et anpartsselskab.
Ejere
Et ApS. kan ejes af en eller flere personer eller virksomheder. Der kan godt være et mix af begge slags.
Krav til indskud
Der skal indskydes en startkapital på mindst 80.000 kr. i et ApS. Indskudet kan være i kontanter eller i værdier for 80.000 kr. Det kan eksempelvis være en eksisterende enkeltmandsvirksomhed eller I/S, eller det kan være udstyr eller lignende med en værdi på mindst 80.000 kr.
Hæftelse
Ejerne i et anpartsselskab hæfter begrænset. Det vil sige, at de hæfter kun for det beløb, de har skudt ind i virksomheden til at dække virksomhedens tilgodehavender. Det vil sige man kan ikke miste sit hus og sin bil, hvis selskabet bliver erklæret konkurs. Dog er det værd at bemærke, at det er meget normalt, at fx banker beder om en personlig hæftelse for lån og kreditter optaget i virksomheden.
Direktion og bestyrelse
Der er krav til, at et anpartsselskab som minimum skal have en direktion. Det er også muligt at indsætte en bestyrelse. Hvis der er en bestyrelse er det den, der står for den strategiske ledelse af virksomheden samt ansættelse af direktionen, mens direktionen står for den daglige ledelse og for at leve op til bestyrelsens målsætninger. Hvis ikke der er en bestyrelse er det direktionen, der står for den strategiske ledelse såvel som den daglige ledelse.
Juridisk status
Et anpartsselskab er en selvstændig juridisk person, der fx kan eje andre virksomheder.
Revision
Der er krav om revision i et anpartsselskab. Dog kan man fritages for revision hvis følgende punkter er overholdt:
- Nettoomsætning er mindre end 8 mio. kr.
- Balancesummen er mindre end 4 mio. kr.
- Gennemsnitligt antal heltidsansatte henover regnskabsåret ikke overstiger 12
Dog kan der være situationer hvor banken eller andre investorer kræver at regnskabet godkendes af en revisor. Derudover kan erhvervsdrivende fonde og holdingselskaber ikke fritages for revision.
Læs mere om de forskellige andre virksomhedsformer her.