… i hvert fald, hvis ikke du arbejder på det!

Jeg har tyvstjålet dette fra et foredrag med Balder Olrik, jeg hørte for et par dage siden. Hvis ikke du kender Balder, så tag lige og tjek ham ud (fx her), han er en ret interessant fyr, som bl.a. var med til at lave nogle af de tidligste virale videoer, videoer som tilbage i ’97 eller ’98 fik op mod 20 mio. views pr. stk. Langt fra Gangnam Style, men ret flot i en tid hvor video var noget, man delte som filer via email, mens Facebook og YouTube knap var et glimt i et ungt programmør-øje.

Han stillede følgende lidt spidsfindige tese op, som jeg synes, er lidt sjov og interessant: I dit netværk har du en masse personer, som befinder sig i forskellige cirkler, nogen tættere på dig end andre. Men hvis du tager til Bahamas i 10 år og kommer hjem, uden at tale med nogen, så vil de fleste af personerne i dit netværk nok i bedste fald være rykket en del cirkler ud, hvis ikke de helt er forsvundet. Altså: Dit netværk bliver konstant mindre, medmindre du aktivt arbejder med at gøre det større.

Omend det er stillet en smule på spidsen, så er der alligevel en god pointe i det her. Status quo i netværksforbindelse er ikke særligt attraktivt, da det på sigt fører til enten et mindre netværk, eller i hvert fald et mindre værdifuldt netværk.

Større eller bedre?

Et få et bedre eller større netværk er ikke nødvendigvis det samme. Flere personer i dit netværk, giver dig ikke nødvendigvis et bedre udbyte af dit netværk. Så istedet for kun at satse på at vokse dit netværk større, så kan det være en god idé istedet at arbejde på at få mere ud af det netværk, du allerede har.

Sæt dig fx ned og skriv en mail til en i dit netværk, hvor du roser ham eller hende for noget, eller bare spørger interesseret til et projekt personen har i gang i sit privat- eller arbejdsliv. Vi elsker alle sammen at blive rost, og fortælle om det vi interesserer os for. Og stil gerne uddybende spørgsmål for vi elsker også alle at være “ekspert” i noget, og forklare om hvordan ting, vi ved noget om, virker. Du behøves ikke vide ret meget om et emne for at stille spørgsmål til det. Fordelen er, at den anden person har fået lov til at snakke om sig selv og det, han interesserer og du får måske endda et par guldkorn ud af det også.

En anden måde at vedligeholde sit netværk på er ved at sende relevante links til personer i dit netværk. Du skal selvfølgelig ikke spamme folk med alt muligt. Men læser du en nyhed, en artikel, eller en blogpost som kan være meget relevant for en person i dit netværk, så send et link og en lille tekst som “Tænkte det her måske var relevant i forhold til dit nye projekt” eller lignende.

Lad være med at sende et tilbud eller gøre opmærksom på, hvad du selv kan gøre. Hvis du istedet giver noget, uden at forvente noget igen, så giver det meget mere credit og på længere sigt, helt sikkert også noget den anden vej 🙂


Kasper Rahbek

Serieiværksætter, der brænder for alt hvad der er nyt og spændende. Jeg elsker at tale om iværksætteri, online markedsføring, sociale medier, apps og teknologi. Derudover er jeg far, ægtefælle, (meget) glad for mad, altid positiv og klar på nye udfordringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *